Tips till nya hundägare

by:
Tags :
Category :Hundar

Att ha en hund är fantastiskt på många sätt. Men för att livet som hundägare ska flyta på bra är det en god idé att tänka på några saker innan du köper en valp. En viktig sak att göra direkt du köper din hund är att teckna en bra hundförsäkring som ger dig ett ekonomiskt skydd om något oförutsett skulle inträffa eller om hunden blir sjuk. Det är guld värt att ha en hundförsäkring som kan täcka diverse veterinärkostnader. Det är långt ifrån billigt att ha en sjuk eller skadad hund och därför ska du se hundförsäkringen som ett ekonomiskt skydd.

Välj hundras med omsorg

För att ditt liv med hund ska bli så bra som du föreställer dig ska du välja hundras med omsorg. Olika hundraser har olika egenskaper och det är bra att välja en ras som passar din livsstil. När du vet vilken hund du vill ha ska du hitta en bra uppfödare. Kolla alltid upp uppfödaren innan och se till att få träffa valpen i hemmiljön. Då får du en bra uppfattning om både hundarna och uppfödaren. Valpen kan du sedan hämta hem när den har blivit åtta veckor gammal. Hunden ska helst vara ID-märkt, vaccinerad och blivit besiktad av en veterinär. Om du köper en renrasig hund ska du få med en stamtavla vid köpet.

Valpsäkra hemmet

Innan du hämtar hem din valp är det en god idé att se över hemmet. Valpsäkra hemmet för att inga olyckor ska ske. Under valpens första tid i ditt hem behöver den lugn och ro. Valpen behöver även ständig översyn så du kan behöva ta semester eller jobba hemifrån en period. Det är under denna period som du kan utveckla en god relation till din hund. För att hunden ska vara hälsosam är det bra att redan från börja ge den bra foder. När hunden växer är det extra viktigt att fodret innehåller bra näring. Var även noggrann med att ta hand om hundens hygien. Klor, tänder och päls behöver du se över med jämna mellanrum. Ju tidigare du vänjer hunden med kloklippning och liknande desto bättre är det.

Stimulans och motion

En hund och framförallt en valp behöver stimulans. Aktivitet och lek är väldigt viktigt att ge din hund. I början när valpen är liten kräver den inte så mycket motion men för varje vecka som går kräver den allt mer. Du måste avsätta en hel del tid för att rasta och motionera din hund.