Skaffa hund

by:
Tags :
Category :Hundar

Det är mycket som man måste fundera på när man drömmer om att skaffa hund. Det är lätt hänt att man flyger iväg på rosa moln och bara tänker på alla de underbara, roliga och söta delarna, och därmed glömmer bort allt som kanske inte är lika kul, men otroligt viktigt. Idag finns det väldigt många människor runt om i Sverige som har valt att skaffa sig en fyrbent familjemedlem. Hunden är en del av människors vardag och både vuxna och barn intresserar sig för djuret. För att du ska kunna ta ett så bra beslut som möjligt har vi satt ihop en lista med saker du bör fråga dig själv – innan du faktiskt betalar och tar hem hunden.

Tid – Du har säkerligen redan fått höra att en hund kräver mycket tid, men hur mycket är egentligen “mycket”? Hunden är ett flockdjur som inte tycker om att vara ensam för länge. En vuxen hund får lämnas max 5 timmar ensam utan tillsyn och en valp betydligt kortare tid än så. Är hunden fortfarande väldigt liten så får du inte lämna hunden själv överhuvudtaget. Du behöver alltså säkerställa att ditt liv kommer att kunna fungera, samtidigt som hundens liv fungerar lika bra.

Kostnader – En hund kostar mycket mer pengar än vad många kan tro. När man talar om kostnader för hund är det lätt att man bara tänker på det pris man kommer betala för själva hunden, och glömmer därmed alla andra kostnader. Precis som en blivande mamma får massor med saker på en baby shower så kommer även du att behöva köpa in en hel del saker redan innan hunden anländer. Du ska ha mat på plats, matskålar, en sovplats, koppel, bajspåsar, leksaker och godis. Du ska även se till att ha råd med en försäkring till hunden och kostnader för veterinärbesök.

Motion – Varje dag så behöver hunden komma ut och rastas för att få göra sina behov, men även för att få motion och frisk luft. Det räcker inte med att du är ute en eller två gånger om dagen, utan kommer att behöva ta betydligt fler promenader än så. Vill man ha en hund är det därför viktigt att vara införstådd med att man kommer behöva komma ut och röra på sig, även om åskan mullrar och haglet stormar ner.

Välj rätt – Gör inte misstaget i att välja en hund utifrån utseendet på hunden, det slår nästan alltid fel. Alla raser har sina egna egenskaper och därför är det viktigt att du väljer en hund som passar så bra in i din vardag som möjligt. Är du ute och springer i spåren kommer en liten hund med korta ben inte att hänga med. Är du en soffpotatis kommer en väldigt aktiv hund att bli understimulerad. Läs därför på innan du väljer och skapa dig kunskap om de olika raser som finns.