Nakenhundar, finns det?

by:
Tags :
Category :Hundar

Ibland hör man begreppet nakenhund och det låter något märkligt, hundar är ju alltid nakna så att säga. Det handlar om hundar som har så lite päls att de ser “nakna” ut. De kanske har lite päls på öron eller tassar men kanske inte på kroppen. Dessa hundar finns överallt i världen och behöver inte ha så mycket med varandra att göra utan fenomenet har uppstått via mutationer.

De tre erkända raserna som finns är kinesisk nakenhund, mexikansk nakenhund och peruansk nakenhund. Intressant om den kinesiska nakenhunden är att i samma kull kan hundar födas med massor av päls. Dessa kallas Powder puff.

Det har spekulerats en hel del kring om nakenhundar skulle kunna fungera för pälsdjursallergiker. En del tror att det är mängden päls på hunden som orsakar allergiska reaktioner men det handlar inte alls om päls. Det som skapar allergi är allergener hos hunden och dessa kan man komma i kontakt med via hundens saliv eller om det finns allergener på möbler där hunden befunnit sig. När man försökt mäta mängden allergener har det visat sig att vissa raser kan ha en lägre mängd än andra raser men det kan även skilja mellan individer inom samma ras.