Att tänka på under sommaren med hund

by:
Tags :
Category :Hundar

Sommaren är härlig och självklart ska hunden följa med på diverse äventyr och utflykter även denna årstid. Som med allt annat i livet, för sommaren dock med sig såväl för- som nackdelar för hundar. Framför allt är det en klimatomställning för hunden och olika hundar tacklar denna olika väl, så det gäller som vanligt att vara observant på allmäntillståndet och även ha en del sommaraspekter med i åtanke.

Giftigt för hund

 

Som hundägare är du säkert redan bekant med att det finns viss människoföda som är direkt skadligt och giftigt för hunden att få i sig. Om det dukas upp för fest på skolavslutningen eller en babyshower med fin dekoration och tillhörande presenter så gäller det att vara observant så att hunden inte slickar i sig rester eller spill av chokladtårtan, då just choklad är giftig för hunden. Dock finns det vissa giftiga ämnen som kopplas samman desto mer med sommaren och utevistelsen, nedan uppmärksammas några sådana:

  • Insektsbett. Hundars reaktioner på insektsbett är oftast inte särskilt grova, om inte allergi förekommer eller uppstår. Man bör dock vara observant så att hunden inte medvetet går och jagar getingar eller dylikt, samt observera hundens allmäntillstånd i fall av bett.
  • Paddförgiftning. Paddor bär på ett gift som i allmänhet inte är farligt för hunden men som bland annat gör att den utsöndrar extra mycket saliv.
  • Algblomning. Detta är desto allvarligare då det kan röra sig om ett livshotande tillstånd, då det dessvärre förekommer dödsfall till följd av algförgiftning. Säkerställ därför att hunden inte badar eller dricker vatten med algblomning, och uppsök veterinär om du misstänker att hunden kan ha drabbats.

Andra situationer man bör ha i åtanke under sommaren:

  • Hunden får aldrig lämnas ensam i en varm bil. Vid det här laget är förhoppningsvis hundägare upplysta om detta då det kan ge hunden värmeslag. Hundar har inte samma förmåga att reglera värmen som människor eftersom de inte kan svettas på samma sätt. Därutöver kan hundar drabbas av värmeslag även utanför bilen.
  • Se upp för glasbitar. Dessvärre medför sommaren i allmänhet mer glasskärvor på offentliga platser, då fler vistas ute under dygnets alla ljusa timmar och gärna dricker något kallt under såväl dag som kväll.

Vidare bör det alltid finnas vatten tillgängligt för hunden när ni är ute under längre stunder. Sommaren är ofta efterlängtad och den kommer säkert att bjuda på många härliga stunder för dig och din hund. Man ska således inte låta sig avskräckas från att umgås med sin fyrbenta vän utomhus under sommaren. Man ska helt enkelt bara hålla sig välinformerad om risker som förekommer och vilka åtgärder man kan vidta om något skulle inträffa. Så håll dig uppdaterad via andra hundägare och läs de varningar och upplysningar som du kommer förbi.