Finns det farliga hundar?

by:
Tags :
Category :Hundar

Debatten går stundtals hög kring s.k. kamphundar och om de är farliga eller inte. Man kan inte säga att det finns farliga raser men alla raser har olika egenskaper och just för kamphundar har det handlat om att man valt att avla på de mer aggressiva dragen.

Det stora problemet är att människor ibland känner sig otrygga när de ser stora, muskulösa hundar av de raser man förknippar med kamphundar. Grunden i begreppet kamphund är att man tränade hundar i att vinna kamper mot andra hundar och ägaren tjänade pengar på detta. Hundar som användes för detta syfte har varit raser som bullterrier men kan även ha varit andra starka raser.

I Sverige försöker man att inte använda begreppet kamphund så mycket då det har en negativ klang men det är enligt lag förbjudet att medvetet avla fram aggressiva hundar som kan ha svårt att hantera sitt humör och är lättretade.

Tränar man valpen på ett bra sätt, precis som med andra hundar, kan även denna typ av hund bli en utmärkt familjehund. Det handlar om att träna lydnad och att stimulera hunden på ett bra sätt så att den inte blir uttråkad. Sedan ska man komma ihåg att även små, gulliga hundar också kan bitas, lika väl som en pitbull, om hunden blir trängd eller inte mår bra.