Hund och halloweenfest

by:
Tags :
Category :Hundar

Nu är hösten här och det är snart dags för Halloween och Alla Helgons Dag. För många innebär detta fest och socialt umgänge, och även en vända ut med barnen på Bus eller Godis. Det är en annorlunda tid för våra hundar med många små spöken som springer omkring och ringer på dörrarna och massa konstiga ljuslyktor och askurna pumpor på kvällspromenaden. En del hundar kan reagera kraftigt på detta medan andra tycker att uppståndelsen är rolig och vissa bryr sig inte.

Halloweenkläder för dig och hunden

 

Det är inte ovanligt att det arrangeras fester med skräcktema och visst kunde det vara roligt att gå på kalas eller fest även för en hundägare? Inte sällan är det frågan om en maskerad, och det kräver ju att du hittar en halloweenutklädnad som passar. Istället för att lägga tid på att springa i affärer kan du shoppa online och få mer tid med hunden.

I USA är det betydligt vanligare att klä ut hundarna under alla högtider, men det börjar sprida sig även här till viss del. Att klä ut sin hund för en fotosession må vara hänt men det är många som motsätter sig de extrema halloweenkläder för hundar som ofta presenteras utomlands. Här i Sverige föredrar man att vara lite mer diskret. Mindre utklädnader går bra innan folk reagerar men om det kommer en hund mer eller mindre helt utklädd till spindel är det många som reagerar negativt och tycker det är djurplågeri.

Begränsa inte hundens rörelser

Vill du ha en kostym för din hund är det bra om du tänker på att inte begränsa hundens rörelseförmåga eller synfält, undvika färgämnen och anpassa kostymen och omgivningen efter individen. En nervös hund kanske mår bättre hemma än på halloweenfest, och en liten valp kan bli överväldigad. Är din hund van vid det mesta och nöjd med livet kanske den tycker det ganska roligt med fester och många nya människor att hälsa på. Vissa hundar trivs bra med kläder på sig medan andra blir väldigt obekväma. Blir din hund obekväm så skippa kostymen och nöj dig med en scarf eller ett vanligt täcke istället. Kanske går det att spöka ut täcket utan att hunden märker det med någon detalj eller liknande?

Aldrig någonsin ska hunden tvingas ha en kostym som dessutom gör det svårt för hunden att hålla balansen eller att se. Verkar hunden det minsta irriterad ska attiraljerna bort. Det kvittar hur söt den än är i sin kostym, hundens välbefinnande kommer först. Givetvis tar ingen hund skada av att vara lite obekväm av en kostym några minuter, det vill säga den tid det tar för att knäppa några roliga bilder, men inte mer än så.

På fest

Tar du med dig hunden på fest eller har fest hemma gäller det att hålla uppsikt så den inte får i sig något som inte är bra för den. Andra människor kanske dessutom vill mata den med godbitar som den kommer att må dåligt av, så var försiktig. Ljudvolymen på en fest är inte alltid till hundens fördel heller så tänk en gång extra.

Happy Halloween!