Vinthundar

by:
Tags :
Category :Hundar

Jag drömmer om att skaffa en vinthund. Då och då stöter jag på ett gäng med graciösa hundar och deras ägare. De har ett sånt lugn över sig när de spatserar på trottoarerna utan att dra i kopplet eller nosa överallt och samtidigt bär de på kroppar som är gjorda för att vara snabbast i världen. Det är en spännande kontrast. I min nyfikenhet på vinthundar så har jag gjort en liten lista över denna kategori hundar och varför man skulle kunna vara intresserad av att skaffa en sådan.

Varför vinthund?

Vinthundar är vackra: från afghanhundens svallande långa hår och långsmala eleganta kropp till greyhoundens slanka men muskulösa kroppsbyggnad. I denna kategori hundar finns otroligt mycket skönhet. Många uppskattar också vinthundar för deras lite ängsliga men lugna ögon och den nästan humoristiskt långa nosen. Att se en greyhound sträcka ut sin kropp i ett race på en äng är också väldigt vackert. Ursprungligen utvecklades rasen för hetsjakt, vilket innebär att hunden springer ikapp bytet och fäller det. Hetsjakt är idag förbjudet, och vinthundens snabbhet har framför allt kommit till sin rätt i hundkapplöpningssporten.

Lugna inomhus

I motsats till vad många tror så är vinthundar väldigt lugna inomhus och gör inte något stort anspråk på vare sig motion eller utrymme. De kallas ofta för soffpotatisar av sina ägare, och deras största bekymmer inomhus brukar vara att hitta rätt plats att slumra på. Det är inte så lätt att hitta en bekväm plats att ligga när man är en så stor hund med så långa och många ben! Utomhus vill de gärna springa av sig och de kan springa i en oerhörd iver som sträcker sig över både motorvägar och tågspår, så här gäller det att vara försiktig med plats och metod.

Barnvänliga

Vinthundar, exempelvis greyhound är barnvänliga hundar och brukar till och med uppskatta sällskapet av barn. Vissa påstår att det beror på att de själva är ganska barnsliga hundar som mognar sent, men det vill jag nog själv hålla osagt. För säkerhets skull kan det vara bra att ha en grind när hunden och barnet inte är under uppsikt. Till exempel kan man ha en sådan barngrind som finns på Big Baby online. Familjen är viktig för vinthundar, och de blir ofta väldigt trogna sina ägare.

Whippet, greyhound eller italiensk vinthund?

Det här är de tre vanligaste varianterna som jag har sett i Sverige, och de skiljer sig ganska mycket åt i storlek. Whippet och greyhound är båda ganska stora raser: whippet är mellan 44-57 cm i mankhöjd och greyhound är lite större med 68-76 cm i mankhöjd vilket gör det till en stor hund. Den lilla italienska vinthunden är bara 32-38 cm i mankhöjd och en mycket älskad sällskapshund som karaktäriseras av det sköra och ängsliga uttrycket. Dessa hundar var ett mycket populärt motiv på målningar under renässansen.