Sjukdomar hos olika hundraser

by:
Tags :
Category :Hundar

En del hundraser dras med olika medfödda problem som har uppstått när man avlat för mycket på en viss egenskap eller ett visst utseende. Till exempel har det funnits ett intresse för plattnosade hundar som exempelvis mopsar eller shih-tzu. Det kan ge hunden andningsproblem och det hörs ofta på sådana hundars andhämtning. En del låter som Darth Vader.

Hundar med mycket lös hud får ofta problem med att det kan bli svett, lort och kryp i hudvecken och de kan få klåda och utslag. Ett annat problem som uppstått är hos rasen Cavalier King Charles Spaniel, där man inavlat så mycket att de fått en hjärnsjukdom. Sjukdomen innebär att hunden får svåra smärtor i huvudet då kraniet blir för litet för hjärnan. Det är förbjudet att avla på exemplar med symptom på denna sjukdom.

Svenska Kennelklubben arbetar aktivt med att avla på bra egenskaper och för att arbeta bort sådant som åsamkar hunden smärta eller skada. Uppfödarna har alltid ett ansvar att följa de regler som finns kring hundavel och ryktet sprider sig fort om man är en seriös uppfödare eller inte. Även veterinärer protesterar mot aveln av hundar som får allt för stora problem med bland annat andningen.