Populära hundraser som sällskap

by:
Tags :
Category :Hundar

Att vilja ha en sällskapshund är nog den största anledningen till varför man skaffar hund. En mysig kompis i familjen eller om man bor ensam gör under för själen! Det finns till och med forskning som visar att man mår bra av att ha husdjur och gärna då en hund.

Barnfamiljer som önskar skaffa hund bör tänka på att välja en hund som går bra ihop med barn, är social och tycker om lite tempo och aktivitet. Golden retriver eller labrador brukar vara bra hundar för detta ändamål. De är lätta att lära saker och de gillar att vara med familjen. De är också mycket snälla vilket är viktigt när man har små barn.

Mindre raser som kan fungera bra när man inte bor så stort är olika typer av terrier, mops eller kanske chihuahua. Dessa hundar kräver också stimulans, lek och promenader men behöver inte lika stor yta att vara på och heller inte lika långa promenader som exempelvis större hundar som schäfer eller en greyhund.

Enligt Svenska Kennelklubben är de tre mest populära raserna just nu labrador retriever, schäfer och golden retriever. Alla dessa fungera bra som familjehundar, de är lätta att träna upp till olika saker och de har ett gott lynne. Annars går trenden mot att man väljer en mellanstor eller mindre hund. Olika trender som minskat sista åren är dels den med mer muskulösa hundar som kamphundar och snarast motsatsen; pyttesmå hundar som får plats i en väska, á la Paris Hilton. Båda dessa grupper av hundar är det ett mindre intresse för nu.

En annan ras som är populär är den lilla pigga hunden jack russel. Den härstammar från England och Australien, vilket kan låta märkligt. Det beror på att den importerades till Australien år 1965 och därefter bildades den rasklubb som fick rasen godkänd. Under 2000-talet har den stadigt vuxit i popularitet i Sverige. Kanske beror det på att den är en mindre hund, lättsam att ha att göra med, gillar aktivitet och bus och är lätt att träna. Jack russeln älskar att springa, hoppa och leka! Denna hund är mycket självständig så man måste inte alltid tillbringa tid med den men den kräver ändå sitt av stimulans. Flera Jack russelhundar har fått filmkarriärer då de är så lätta att träna upp. Bland annat fanns hunden Eddie i tv-serien Fraser, som blev omåttligt populär. I varje avsnitt visade hunden upp sina tricks.