Kantarellhund, en ny trend

by:
Tags :
Category :Hundar

En relativt ny trend men som verkar bli allt mer populär är att träna sin hund i att sniffa upp kantareller! För den som älskar den goda svampen kan det verkligen vara ett lyckokast att träna upp sin hund om man ändå brukar ta promenader i skogen.

För att utbilda kantarellhundar behöver man gå en kurs. I princip går det bra med vilken sorts hund som helst. Hundar har ett fantastiskt luktsinne och går att träna upp i att söka just den lukt du tränar den i att känna igen.

Man tränar hunden genom att använda godis som belöningar. Oftast har man en kantarell i ena handen och en godis i den andra och så lär man hunden förknippa belöningen med svampen. Hunden behöver tränas i att söka. Är den inte van att söka något alls kan man starta med lättare saker än svamp, men vet man att hunden förstår vad söka innebär, kan man introducera kantarellerna. Träna i korta pass med mycket lek och ha tålamod!

Starta med att låta hunden lukta på svampar så att de lär sig att känna igen doften. Ha handskar på dig så att hunden inte blir förvirrad av din doft. Beröm hunden och ge den godis när den har luktat på svampen. Nästa steg är att lägga svampen på golvet och berömma hunden när den gett sin uppmärksamhet till svampen, luktat på den. Öka stegvis avståndet mellan svampen och hunden och beröm den varje gång den gått fram och nosat på svampen.

I sammanhanget lär du hunden ett kommandoord som du säger varje gång du tränar med svamp. T. ex. kanske du säger ”kantarell”. Så småningom är det dags att träna ute i skogen för att lära hunden var svampen växer. Lägg ner övningssvampen på ett ställe, lär hunden att sitta där tills du kommer. Vissa hundar kanske är lättare att lära att de ska skälla när de hittat svampen. Vitsen är att du ska komma dit.

Ett vanligt fel människor gör är att de helt enkelt inte förstå hundens signaler att den har hittat svamp. Därför behöver man verkligen lära sig att läsa av sin hund så att man förstår varandra.

Svampkurser kan du hitta på olika platser. Kontakta närmaste brukshundsklubb och fråga om de erbjuder kantarellkurser inför nästa höst!