Hunddagis

by:
Tags :
Category :Hundar

En hund mår inte bra om den är hemma själv för länge och i dag finns det också lagar som reglerar hur länge vi får lämna vår hund ensam. Om man arbetar och inte kan ha hunden med sig behöver man hitta någon form av hundvakt. Då är hunddagis ett bra alternativ.

Hur fungerar ett hunddagis

De senaste åren har många hunddagis etablerats runt om i landet. På mindre orter ofta i kombination med hundpensionat för de tillfällen när man ska ut och resa och inte kan ha hunden med sig. De flesta hunddagis kostar från 2 000 kronor och uppåt i månaden beroende på i vilken omfattning man har hunden där, storlek på hunden och vad dagiset erbjuder för service.

Ett vanligt upplägg är att hunden vistas i ett rum eller en större box, det vill säga som ett rum men där väggarna inte går ändå upp till taket utan personalen har en överblick över hundarna. Hunden delar rum med flera andra hundar som den fungerar bra ihop med. Vissa dagis serverar hundarna lunch vid behov. Ofta rastas hundarna en gång på förmiddagen och en gång på eftermiddagen utifrån behov. Då brukar en personal gå med flera hundar i koppel samtidigt.

Vissa hunddagis tar också emot hundar enstaka dagar, vilket kan vara bra om man normalt har hunden med sig i vardagen men ibland behöver resa i arbetet eller har möten där man inte kan ha sin hund med sig. För att hjälpa sina kunder i vardagen erbjuder många hunddagis också en del kringtjänster mot en extra kostnad, såsom trimning av pälsen eller kloklippning. Ibland ordnas föreläsningar, utflykter eller kurser för dagisets hundar med sina hussar och mattar.

När tiken löper

Något som kan vara värt att tänka på är att en tik som löper ofta inte är välkommen på dagiset under löpet eftersom det stressar de andra hundarna, främst hanhundarna men ibland också tiken själv. Då är det bra att ha en plan B, till exempel om man kan ta ledigt eller om en äldre släkting eller granne som är hemma dagtid tillfälligt kan vara hundvakt. Vissa hunddagis har dock omvända regler och låter löptikar vara där, men skickar istället hem okastrerade hanhundar när någon av tikarna löper. Det är dock ett lite mer ovanligt upplägg, men förekommer till exempel om personalen själv har tikar som dagligen är med på dagiset.

Att börja på dagis

Börja med att besöka det hunddagis du är intresserad av. Ställ frågor till personalen och försök få besöka rummen hundarna vistas i för att själv bedöma om det verkar avslappnat eller om hundarna är stressade. Du måste känna förtroende för personalen. Räkna med att din hund kommer att vara trött på kvällarna i början.

Om det inte finns något hunddagis på din ort kanske du bör överväga att flytta. Att flyttstäda när man har djur tar tid så anlita gärna Flyttstädning Kristianstad eller en städfirma som finns i ditt område. Att hitta ett bra hunddagis kan vara värt en flytt så att din hund får det så bra som möjligt när du är på jobbet.