Att tänka på när man ska köpa hundvalp

by:
Tags :
Category :Hundar

Många kan nog känna längtan efter att ha en gosig liten hundvalp när man ser bedårande bilder av dem på nätet eller möter glada små valpar. Dock finns det mycket att tänka på innan man skaffar hund. Det allra viktigaste är om man verkligen, innerst inne, vill ha en hund. Hundar tar nämligen tid och det kostar ganska mycket att ha en. Några tusenlappar per månad får man räkna med att det kostar med mat, försäkringar, leksaker, olika tillbehör, kanske gå en valpkurs, för att inte tala om själva inköpsbeloppet. Räkna också med att hunden lever i ganska många år.

Även om man har råd, ska man tänka att det är som att ha en bebis i hemmet. Hunden kan inte lämnas ensam i början och den måste få mat, den måste få gå ut och göra sina behov och den måste få leka och få stimulans. Alla valpar behöver bli rumsrena så de första veckorna har ägaren fullt sjå med att lära den att man inte ska kissa eller bajsa inomhus. Det blir tidningar mest över hela golvet innan man fått hunden att förstå att den ska visa att den vill gå ut, när den behöver.

Eftersom det finns så många olika raser behöver man bestämma sig för vilken typ av hund man vill ha. Liten eller stor, korthårig eller långhårig som kräver mer pälsvård. Ska det vara en sprallig och lekfull hund som behöver aktiveras mest hela dagen eller önskar man en lite lugnare hund. Vilka människor kommer hunden möta? Hur stort utrymme finns för hunden i det nya boendet? Är du ett ensamhushåll eller är ni en småbarnsfamilj? Då finns vissa hundraser som kan passa bättre än andra.