Allt om hundar

by:
Tags :
Category :Hundar

Hunden sägs vara människans bästa vän och för många är det alldeles sant! Många människor skulle inte ens ta sig utomhus om det inte vore för att de hade en hund som behövde gå ut på sina dagliga promenader. Detta underbara husdjur har varit människans sällskap i flera tusen år, från den dagen man började domesticera vilda vargungar. Hunden har varit en trogen följeslagare i olika kulturen och i olika tider. Det finns tecken på att denna process startade för över 100 000 år sedan.

Forskningen visar att eftersom både människan och vargen är flockdjur, hade de nytta av varandra och sakteliga började man hålla sig med vargar som blev tama. Vargen och människan var båda jägare och båda arterna kunde utnyttja detta. En symbios uppstod som varat ända tills idag även om mycket ser annorlunda ut nu. Från stenålderns mer vargliknande hundar till idag är steget otrolig stort! Idag finns väldigt många olika hundraser men allihop har sitt ursprung i dessa första domesticerade vargar.

Dagens hundpopulation består av någonstans runt 500-600 raser, beroende på hur man räknar. I Sverige finns knappt 300 godkända raser enligt Svenska Kennelklubben. Man har siktet inställt på att avla säkert, det vill säga att avla bort saker som gör att hundarna mår dåligt. Tyvärr finns det en del raser som har problem med luftvägarna på grund av att människor förr tyckte det var gulligt med trubbnosiga hundar, som exempelvis mopsen. Andra raser kan ha problem med ryggen, som taxen, eller problem med ett nervöst lynne. Oavsett vad som skett tidigare inom aveln försöker man genom att ha en strikt rasstandard, komma tillrätta med sådana problem.

Oavsett om du är intresserad av att ha en hund som sällskap i familjen, en jakthund, en annan typ av brukshund, eller om du är i behov av en servicehund eller vill ha en hund som du kan tävla med så är det fantastiskt att det gått att tämja hunden så bra och avla på olika egenskaper för att få fram hundar som passar så väl in i människans liv. Symbiosen som startade kring lägereldarna för så längesedan, troligen på grund av att både människan och vargen sökte samma typ av jaktbyten, är kanske ännu starkare idag i och med att aveln förstärkt eller förminskat olika egenskaper för olika typer av hundar.

Hunden är verkligen i människans tjänst. En del kanske tycker det är fel mot djuren att avla för människans vinning och bekvämlighets skull men förutsatt att hundarna mår bra och sköts om och får stimulans, bör det inte vara något problem. En hundägare älskar sin hund och vill bara att den ska må bra och känna sig trygg. Då känner sig även ägaren trygg och mår bra.